28. tammikuuta 2018

Puutarhurin pieniä iloja


Tällä viikolla kolahti laatikkoon kaksi mukavaa asiaa, Kotipuutarha -lehti ja kirjekuorellinen tilaamiani siemeniä. Vaikka talvi jatkuu ja lunta riittää, niin mieli on jo ensi kesässä. Tein eilen kevään ensimmäiset kylvöt, jättiverbena kun vaatii pitkän itämis- ja kasvatusajan.Onnistuin pitämään pään kylmänä siemeniä tilatessani. Valitsin vain joitakin kauniita ja mielenkiintoisen värisiä kukkia sekä pari tomaattia. Jonkin verran löytyy siemeniä vanhoista varastoistakin, enkä halua järkyttävän suurta purkkimerta nurkkiin pyörimään. Kovin suureksi ei siis tämä hulluus ole vielä kasvanut, mutta tällekin asteelle löytyy kyllä kotipiiristä pään pyörittelijöitä. :)


Yksivuotisia kukkia tilasin muhkeakukintoista isotsinniaa, mustaa ruiskaunokkia, vaaleanpunaista röyhelöistä unikkoa, tumman purppuraa pioniunikkoa ja persikkaan vivahtavaa kehäkukkaa.

Hevi osastolta mukaan tarttui hauskannäköistä mustaa basilikaa, vihreä pieni tomaattilajike ja mielenkiintoisen näköinen juovikas tomaatti. Kasvatukseen menee tänä vuonna myös ehdottomasti viime kesänä kokeilemani keltainen kirsikkatomaatti, ne olivat mahdottoman hyviä ja makeita.


Jättiverbenaa kokeilen nyt ensimmäistä kertaa, saa nähdä kuinka onnistuu. Jättiverbena on monivuotinen kasvi, mutta meillä se jää yksi vuotiseksi. Olen ihastellut kauniita kuvia jättiverbenasta ja haluan sitä ehdottomasti omiinkin kukkapenkkeihin. Jättiverbenan kylvöstä löysin tällaisen ohjeen: "Jättiverbenan kylmäkäsittelyn teen niin, että annan kylvetyn rasian olla huoneenlämmössä 1-2 viikkoa, jonka jälkeen vien rasian jääkaappiin tai kellariin kuukaudeksi. Kuukauden kuluttua otan sen huoneenlämpöön ja jään odotelemaan siemenistä vihreitä taimien alkuja. Mullan pinta ei saa kuivahtaa missään vaiheessa eli tarvittaessa sumuttelen multaa vedellä." Sarin puutarhat
Joko sinä olet tehnyt kylvöjä tänä vuonna? Minkälaisia uusia tuttavuuksia olet ehkä kokeilemassa ensimmäistä kertaa?

14 kommenttia

 1. Aivan sama, mihin hurahdat, aina joku pyörittelee päätään. Tuo tumma ruiskaunokki on erikoinen. Jättiverbanaa olen nähnyt ystävän puutarhassa. Päätän, mitä täksi kesäksi laitan vasta tulevan reissun jälkeen, joten en tiedä vielä kokeiluista, enkä ole kylvänyt mitään. Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa olla, mutta ihmisellä on kyllä hyvä olla hurahduksia! :D

   Poista
 2. Moikka,

  Olen aika tumpelo tuon minun puutarhani kanssa mutta terassilla minulla kukkivat kukat.

  Jään mielenkiinnolla seuraamaan sinun kasvatuksia! Kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 3. Meillä ei ole vielä aloitettu kylvöjä, mutta eiköhän tässä pian kuitenkin. Varmaankin samalla vanhalla setillä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin käydä kurkkimassa blogissasi, mitä tämä vanha setti pitää sisällään. ;)

   Poista
 4. Oman pihan puutteessa tyydyn parvekkeen kesäkukkiin, mutta varmasti lähtisi tosi helposti mopo käsistä, jos olisi oma piha ja tilailisi siemeniä :) Leppoisaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se mopo meinaa välillä vähän päristä, mutta aika hyvin olen saanut toistaiseksi hillittyä. :D

   Poista
 5. Minullekin iskee joka kevät kukkien kasvatus-innostus. Mutta kun meillä on niin pienet tilat kasvattaa taimia. Toisaalta pihakin on pieni. Mutta jotain erilaista voisin laittaa tänä keväänä laittaa.
  Kivaa sunnuntai-iltaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva kokeilla aina jotain uuttaa, eikä niitä suuria määriä tarvi kasvattaakaan. :)

   Poista
 6. Vasta yksi chili ja jättisipuli kasvamassa. Ihmeen hitaasti alkanut tänä vuonna! Mutta eiköhän se kohta ala hötkyilykin! :)

  Nätit kukat olet poiminut mukaan, tulee kauniit yhdistelmät!

  VastaaPoista
 7. Kivoja uutuuksia minulle. Samettiruusut ovat aina varmat kasvatettavat. Tänä vuonna sain tutulta keijumekon siemeniä, mutta saan ne multaan vasta 1,5 viikon kulutta. Toivottavasti ehtivät vielä silloin. Meillä on iso puutarha kotona ja mökillä eli kasveille on kysyntää. Olen joka vuosi yrittänyt hankki yhden uuden perennan, ettei aina tarvitse ostaa liutaa kesäkukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettiruusuja en olekaan vielä kasvattanut, vaikka kaikenlaista muuta onkin tullut kokeiltua. :)

   Poista