19. syyskuuta 2018

Amerikan matkamme, OSA 10 - Astoria ja Cannon Beach


Viimeisen päiväretken Amerikan matkallamme teimme Tyynen meren rannikolle Astorian ja Cannon Beachin kaupunkeihin. Olimme odottaneet näkevämme Oregonin rannikkoaluetta oikeastaan koko matkan ajan ja olimme iloisia, kun retki viimein koitti.
Ensimmäiseksi suuntasimme Astoria Column -näkötornille Coxcomb -kukkulan laelle. Tornista on upeat näköalat joka ilmansuuntaan ja sieltä sai jonkinlaisen käsityksen kaupungin koosta. Astoria ei ole suuri kaupunki, sen väkiluku oli vuoden 2010 laskennassa 9477. Astoria on nimetty 1800-luvulla turkiskauppaa pyörittäneen multimiljonäärin, John Jacob Astorin, mukaan. Näkötornin on pystyttänyt Astorin perhe.
Kalateollisuus alkoi kukoistaa kaupungissa 1800-luvun lopulla ja Astoriaan muutti paljon suomalaisia ja kiinalaisia siirtolaisia. Suomalaisten osuus väestöstä oli suurimmillaan lähes kaksikymmentä prosenttia. Monet suomalaisista olivat radikaaleja vasemmistolaisia ja ahkerasti mukana ammattiliitoissa ja sosialistisissa järjestöissä. Nykyisin Astorian väestöstä noin kuudella prosentilla on suomalaisperäiset juuret. Astoriassa törmää edelleen suomalaisiin nimiin yritysten mainoskylteissä tai paikannimissä.

Amerikanserkku kehui tietävänsä Astoriassa paikan, josta saa tienoon parasta Fish'n Chipsiä. Hän kertoi, että paikan omistajat ovat suomalaisia. Ymmärsin että he kalastavat itse aamuisin ja tekevät loppupäivän kala ja peruna -annoksia niin kauan kuin tuoretta kalaa riittää. Valitettavasti paikka oli suljettu juuri sinä päivänä, emmekä pääseet maistamaan tätä herkkua. Oli kuitenkin pakko ottaa valokuva tästä hauskasta poron vetämästä kioskiveneestä.

Kuljeskelimme rantalaituria edestakaisin ja ihastelimme tämän pienen rantakaupungin fiilistä. Pian alkoi nälkä kurnia ja päätimme pysähtyä syömään jossain rantaravintoloista. Fish'n Chipsiä tietysti, kun vanhassa kalastuskaupungissa oltiin.

Astoriasta suuntasimme noin neljänkymmenen minuutin matkan päähän toiseen rantakaupunkiin. Cannon Beach on vajaalla 1700 asukkaallaan pikemminkin kylä, mutta kaupungin titteli sillä kuitenkin on.

Ranta oli kaunis, mutta tuuli oli kylmä ja ilma todella kosteaa. Raskaat pilvet roikkuivat veden yllä paksuna peittona. Onneksi olimme varautuneet pitkähihaisilla paidoilla. Tämä ei todellakaan ollut mikään auringonottoranta, mutta jokin paikassa veti vahvasti puoleensa. Voisin vaikka matkustaa viikoksi tänne lepuuttamaan hermojani ja vaan nauttimaan puhtaasta merituulesta. Cannon Beachin nähtävyyksiin kuuluu 75 metriä korkea monoliitti Haystack Rock. Haystack Rock on muodostunut laavasta miljoonia vuosia sitten. Se on joskus ollut yhteydessä rannikkoon, mutta eroosio on kuluttanut sen irti rannasta jättäen jäljelle suuren heinäsuovan näköisen järkäleen.
Rannan puut olivat kasvaneet hassusti tuulen vaikutuksesta vinoon. Ne olivat tosi jännän näköisiä. Vaikka tuuli välillä hellittäisi hetkeksi, pysyisivät puut kuitenkin tuossa asennossa, johon ne ovat kasvaneet.Cannon Beach oli aivan ihastuttava pieni lomakaupunki. Talot olivat kauniita pieniä puutaloja ja kaupungista löytyi monia kahviloita, jäätelöpuoteja ja käsityökauppoja. Pitihän sitä jäätelöä itsekin maistaa, valitsin espresson makuisen, eikä tarvinut kyllä katua.
Seuraavana päivänä meillä olikin sitten lento takaisin Suomeen ja näin oli kolmen viikon lomamme käynyt loppuun. Kaikenlaista kivaa ja mahtavaa tuli nähtyä! :) Alla vielä linkit kaikkiin postaussarjan kirjoituksiin.

Amerikan matkamme -postaussarjan kaikki osat:

OSA 10 - Astoria ja Cannon Beach

8 kommenttia

 1. Tätä matkaa on ollut tosi mielenkiintoista seurata. Jännittäviä paikkoja ja kauniita maisemia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos olet tykännyt. :) Matka oli kyllä aika huikea! :D

   Poista
 2. Mahtava seikkailu. On ollut kiva olla jäniksenä matkallanne. Olen oppinut monta uutta asiaa Amerikasta. Kuvasi ovat tehneet oikeutta näkemillenne paikoille.
  Tällä kertaa erityisen kiehtovia minusta olivat nuo tuulien muotoilemat puut.
  Oikein ihanaa viikonloppua teidän perheelle!

  VastaaPoista
 3. Aijai, mahtavan kuuloinen reissu. Itsekin olen ajatellut, että voisi joskus Amerikassa käydä. En haluaisi mihinkään isoon kaupunkiin kuten New Yorkiin tai Los Angelesiin, vaan johonkin aivan muualle. Täytyisi ehkä ensin päättää mihin, niin voisi sitten joskus matkustaakin, heh :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinnanvaraa ei ainakaan puutu! :) Iso maa ja paljon nähtävää. :)

   Poista