28. syyskuuta 2020

Upea syyspäivä

Eilen sunnuntaina oli aivan ihana lämmin syyspäivä. Ajattelin kuvailla puutarhassa ja satuinkin bongaamaan kaksi amiraaliperhosta! Vitsi ne ovat kauniita. Amiraaliperhoset eivät talvehdi Suomessa, vaan saapuvat tänne alkukesällä. Ne tuottavat yhden sukupolven täällä ja vaeltavat taas syksyllä etelään.

Puutarhassa on syksyn värejä ja kukkapenkit alkavat olla todella ränsistyneen näköisiä. Tosin minuun uppoaa tuollainen rappioromantiikka, eikä haittaa katsella kuihtuneita kukkia. Jätän kasvit talven ajaksi noin, niin ne suojaavat juuristoa ja talventörröttäjät tarjoavat linnuillekin sapuskaa siemenistään. Siivoan penkit vasta keväällä.

Amiraaliperhoset lekottelivat komeamaksaruoholla ja kaunopunahatulla. Ne ovatkin molemmat hyviä perhoskasveja. Komeamaksaruoho myöhäisenä kukkijana tarjoaa mettä pitkälle syksyyn. Muita hyviä perhoskasveja ovat muun muassa nauhus, akankaali, asteri, auringontähti, punalatva, meirami, minttu, timjami, ruohosipuli ja päivänkakkara.

Viime viikolla siirsin toisenkin pikkutammen parempaan paikkaan pellon laidasta. Ajattelin ensi keväänä tehdä tuohon ympärille istutusaluetta, johon siirrettäisiin kivenlohkareita ja väleihin tulisi pensaita ja ehkä jotain heinäkasveja.


2 kommenttia

 1. Kauniita syysvärejä.
  Ellei meillä olisi kotiloita, suosisin ehdottomasti talventörröttäjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotilot on ikävä riesa! Niiden vuoksi joutuukin varmaan kasvustoja harventamaan.

   Poista